Geçtiğimiz hafta olumsuz hava şartlarından dolayı yaşanan don afetinden Manisa’daki üzüm bağları da olumsuz etkilenmiş, üzüm üretimi yapılan ilçelerdeki bazı bağlarda yüzde 80 ve üzeri hasarın olduğu tespiti yapılmıştı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın ev sahipliğinde don afetinin etkili olduğu illerin milletvekillerine bilgilendirme toplantısı yapıldı. AK Parti Manisa Milletvekili Tamer Akkal da toplantıya katılarak Manisa’daki son durumu aktardı ve üreticilerin taleplerini iletti.
İlk tespitlere ve saha gözlemlerine göre kayısı, üzüm, elma, şeftali, nektarin gibi bazı meyve gruplarında farklı derecelerde hasar meydana geldiğini dile getiren Bakan Yumaklı, bakanlık olarak hemen aksiyon aldıklarını ve gerekli çalışmaların başlatıldığını aktardı. Bakan Yumaklı don afetinin sonuçlarıyla ilgili raporun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da ileteceklerini ve kabinede konuyla ilgili bilgilendirme yapacaklarını söyledi.
AK Parti Manisa Milletvekili Tamer Akkal da bilgilendirme toplantısında söz alarak Manisalı üzüm üreticilerinden gelen talepleri Bakan Yumaklı ve ekibine iletti. Akkal, çiftçilerin başlıca talepleri arasında; Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri borçlarının faizsiz olarak en az bir yıl süreyle ertelenmesi, çiftçilerin bugüne kadar yapmış olduğu masraflardan kaynaklı nakit ihtiyacının karşılanabilmesi adına ilave kredi taleplerinde kolaylaştırıcı uygulamaların hayata geçirilmesi ve geliri tamamen tarıma bağlı üreticiler için kısa vadeli geçim desteği sağlanması ve sosyal yardım fonları üzerinden şartlı nakit yardımlarının devreye alınması gibi talepleri olduğunu iletti.
Manisa’daki üzüm bağlarında oluşan zararın tespiti için il ve ilçe tarım müdürlüğü ekiplerinin sahada incelemelerinin devam ettiğini ifade eden Akkal, “Manisa’mızda, özellikle Saruhanlı, Alaşehir, Sarıgöl, Şehzadeler ve Salihli gibi üzüm üretiminin yoğun olduğu ilçelerimizde don afeti üzüm bağlarında büyük hasara yol açtı. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda Manisa’daki son durumu kendilerine aktardık. Bakanımız da don afetinin etkili olduğu bölgelerle ilgili çalışmanın devam ettiğini ve konuyla ilgili raporun Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a iletileceğini ve kabinede görüşüleceğini söyledi. Çiftçilerimizin don kaynaklı zararlarının en aza indirilmesi ve bundan sonra böyle olumsuz hadiselerin yaşanmaması için de kapsamlı bir çalışma ve değerlendirme yapılıyor. Son yıllarda yaşanan olumsuz hava şartlarının bıraktığı hasarı da göz önüne alarak önleyici politikalar üzerine yoğunlaşacağız. Bizler Manisa özelinde çiftçilerimizin sesi olmaya devam edeceğiz. Manisa tarım ürünlerinin daha fazla katma değer sağlaması adına her türlü girişimin de takipçisi olacağız. Manisa üretmeye ürettikçe kazanmaya ve kazandırmaya devam edecek. Üreticilerimiz ve ülkemizdeki tüm çiftçilerimize bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum.”