Türkiye’nin yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatında 2024 yılı büyük bir eşikle geride kaldı. Toplamda 6 milyar doları bulan ihracatın yüzde 22’lik kısmını tek başına gerçekleştiren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 1 milyar 314 milyon dolarlık katkısıyla ülke ekonomisine önemli bir döviz girdisi sağladı.

Bu büyük başarıya katkı sağlayan 45 üye firma, İzmir'de düzenlenen “İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”nde ödüllerini aldı. Tören, Birliğin olağan mali genel kurul toplantısı ile birlikte gerçekleştirildi.

Mandalina yüklü tır devrildi, 2 kişi yaralandı Mandalina yüklü tır devrildi, 2 kişi yaralandı

ZORLUKLARA RAĞMEN BÜYÜK BAŞARI

Genel kurulda konuşan Hayrettin Uçak, 2024 yılının zorluklarla dolu bir dönem olduğunu belirtti. Avrupa’daki ekonomik durgunluk, ABD’deki seçim süreci ve küresel çalkantıların ihracatı olumsuz etkilediğini söyleyen Uçak, “Tüm bu olumsuzluklara rağmen 1,3 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak hepimizin ortak başarısıdır” dedi.

2024’te ihracatçıların karşılaştığı bir başka sorunun da analiz maliyetleri olduğunu belirten Uçak, özel laboratuvarlarda uygulanan asgari fiyat zorunluluğunun kaldırılması ile ihracatçıların üzerindeki yükün hafifletildiğini vurguladı. Bu gelişmenin 27 Mart 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle yürürlüğe girdiğini belirtti.

Kk-2

RUSYA’YA İHRACATTA ÖNEMLİ GELİŞMELER

Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında en büyük pazarlarından biri olan Rusya ile ilgili önemli adımlar atıldığını belirten Uçak, plastik mühür ve Samsun Zirai Karantina Müdürlüğü’nün son çıkış kontrollerinin kaldırıldığını müjdeledi. Ayrıca, “sorumlu danışman” uygulamasının kaldırılması için de çalışmaların sürdüğünü ekledi.

PESTİSİT KONTROLLERİNE YAKIN TAKİP

“Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz” projesi kapsamında 600 numune alarak analiz ettiklerini ifade eden Uçak, üretici bilinçlendirme çalışmalarının 2025 yılında da hız kesmeden devam edeceğini duyurdu.

GENÇLERE TARIM EĞİTİMİ

Gençlerin tarım sektörüne kazandırılması hedefiyle düzenlenen “Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitim Programı”nın ikincisi 2024’te gerçekleştirildi. Ayrıca Ege Üniversitesi ile birlikte yürütülen projede, mandalina, domates ve nar ürünlerindeki kayıpların nedenleri belirlendi ve rapor haline getirildi.

İZMİR’E FUAR MÜJDESİ

Uçak, 2024 yılında Interfresh Fuarı’nın İzmir’e kazandırıldığını belirtti. Ayrıca 44 firmayla başlatılan yeni URGE projesinin ilk yurtdışı faaliyetinin de bu ay sonunda gerçekleşeceğini söyledi.

Ll

ÖDÜL ALAN BAŞARILI FİRMALAR

10 Milyon Dolar Üzeri İhracat (Yaş Meyve Sebze):

Uçak Kardeşler, Kölla Turkey, Pia-Frucht

5 Milyon Dolar Üzeri:

Cena Dış Ticaret, Alanar, Enjoy Trade

3 Milyon Dolar Üzeri:

Zeypa Gıda, Vardar Fruit, Egemen Gübre, Yusuf Beyazıt Tarım, Menkur, Koruk Organik, Pl Use Gıda, Ceylan Smyrna, Özinan, Zafer Gıda, HM Global

30 Milyon Dolar Üzeri (Meyve Sebze Mamulleri):

Euro Gıda, Treko Gıda, Sibaş Gıda, Yonca Gıda, Mapeks Gıda

15 Milyon Dolar Üzeri:

Nilbatu Gıda, Lidya Konservecilik, Tadımda Gıda, Tukaş Dış Ticaret, Işık Tarım, Hemsi Tarım

10 Milyon Dolar Üzeri:

Özgörkey, McCormick Kütaş, Egetad Gıda, A.V.O.D., Ak Celep, Ekofood, Burakcan, Burcu Gıda, Atakey Patates

İhracatını En Çok Artıran (Yaş Meyve Sebze):

Toprak Mahsulleri Ticareti Emin Sercan Göçeren, Ertürk Tarım, Metab Tarım

İhracatını En Çok Artıran (Mamuller):

Sassoun Dış Ticaret, Silaresan Gıda, Kozmopolitan Gıda

En Fazla Ülkeye İhracat Yapan (Yaş Meyve Sebze):

Dafne Taze Meyve Sebze

En Fazla Ülkeye İhracat Yapan (Mamuller):

Fersan Fermantasyon

Ööö