Manisa Büyükşehir Belediyesi, aylık olağan basın toplantısını gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi'nde düzenlenen toplantıda Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.  Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Kırımızı Yolun Manisa trafiğini rahatlattığını belirterek, "Kırmızı Yol şu an tüm araçlara açık. Yolda park olmasın diye trafik zabıtalarımız bekliyor. Bunu yaparak trafikte rahatlamayı arzuluyoruz. Yaklaşık 11 binden fazla katılım oldu ve yüzde 86 oranında kaldırılsın oyu çıktı. İlk aşama yeşil yol idi daha sonra dikey bağlayan yolları da yapacağız. O bölgede demir parmaklıklar bulunuyor. Onun kaldırılması konusunda çok ciddi talep var. Onu da vatandaşımıza soracağız. Ona göre kaldıracağız. Şahsi fikirlerle değil ortak akılla hareket edeceğiz” dedi.

DEPREM ÖNCESİ GEREKEN BÜTÜN HAZIRLIKLAR YAPILMALI 

Ege Bölgesi'nde oluşan depremlerin çok ciddi olduğunu belirten Başkan Zeyrek, "Ama buradan İzmir’de etkilenecek yıkımla bir deprem beklemiyoruz. Öncelikli onu söyleyeyim Bugün saat 13.30'da da Genel Başkan yardımcımız Gökhan Zeybek önderliğinde Manisa Büyükşehir Belediyesi İzmir, Muğla, Aydın, Denizli olarak üzere bir tane koordinasyon toplantımız olacak bu koordinasyon toplantısı yapıyoruz. Çünkü doğal afete ne kadar hazırız. Bin şimdi bir afet eylem planı hazırlıyoruz biz Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak evet bizim de AFAD gibi bir depomuz olması gerekiyor. Çadırlarımız, battaniyemiz, konservelerimiz bunların hepsini depolanması gerekiyor. Ben çok isterdim ki benden önceki başkan böyle bir şey başlasaydı da biz de önümüze onun üzerine koyup da devam etseydik. Ama görüyorum ki maalesef hiçbir şey yapılmamış. Şu anda biz bir doğal afet karşısında bizim gezici ekmek fırınımız var ekmeğimizi üretebileceğiz gezgin mutfağımız var. Sahra çadırlarımızı oluşturmaya çalışıyoruz. Bu ekipmanı her geçen gün arttırarak devam etmeye çalışıyoruz. Biz çünkü bu koordinasyona hazır olmak zorundayız. Deprem bölgesinde yaşıyoruz. Bugün olmazsa yarın veya evlatlarımızın karşılaşabileceği bir şey bugünden öngörmek ona göre hazırlık yapmak lazım. Çünkü bu hazırlığı yapmadığımızda işte Bolu'daki yangınında 79 tane canımız maalesef aramızdan ayrıldı bir şey olduktan sonra onun nedenini araştırmaktansa olmadan önce bunun önlemini almak gerekiyor. Mesela biz şu ana kadar 300 kilometre dere temizliği yaptık. Herkes diyor ki 'dereleri temizlemeye paramızı oraya aktarıyorsun'  vatandaşımızın gözünde hiçbir karşılığı olmayan bir şeydi ama istasyonu  bilirsiniz araba geçerdi oradan 50 santim boşluk kalmış dağdan gelen çakıllar orayı doldurmuş. Eğer ki biz bu dereleri temizlemeseydik benim farklı anlamında o yollar patlayacak ve yolun üzerindeki araçlar belki de can kaybına yol açan kazalar olacaktı işte. Olmadan önce önlemini almaya çalışıyorum.  Para hepimizin parası paramız bunlara mı harcanmalı bence  sağlıktan önemli hiçbir şey bulunmuyor. Paramızı ben bunları harcayacağım ve doğal afete eylem planında da artık bir tane depomuzu oluşturmak bunun içerisinden her yıl üzerine koyarak çadırlarla battaniyelerle onları da güçlendirerek Manisa'yı doğal afetlere hazırlıklı bir kent haline getirmek istiyorum” dedi. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART

Zeyrek, kentte kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirmek istediklerini açıkladı. Zeyrek, özellikle Laleli ve Mesir mahallelerinde bu dönüşümün büyük önem taşıdığını belirtti. Bölgedeki mevcut yapıların bugünkü deprem yönetmeliklerine uygun olmadığını vurgulayan Zeyrek, 17 bin vatandaşın yaşadığı alanlarda riskli binaların bulunduğunu ifade etti. Zeyrek, bakanlık ile temasa geçtiklerini ve dönüşüm sürecini hızlandırmak için çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Başkan Zeyrek, kooperatifler aracılığıyla yapılan eski yapıların güvenli olmadığını ve büyük bir depremde tehlike oluşturabileceğini belirterek, Manisa için güvenli bir şehirleşme sürecini başlatacaklarını söyledi. Zeyrek, “1985'li yıllarda kooperatif aracılığıyla yapılan o günün şartlarına göre çok sağlam olabilir ama bugün deprem yönetmeliğine asla uymayan binalarda yaklaşık 17 bin tane vatandaşımız oturuyor. Bakan Bey ile görüştüğüm de maalesef ki bir doğal afette zarar görecek onların önüne geçmek için de bakalım mümkün olduğunca acele etmesine bu konunun  ne kadar önemli olduğunu kendisine dile getirdim. Umarım bakanlıktan da projeler bir an önce çıkar ve kentsel dönüşüme başlarız" şeklinde konuştu.

14 MAHALLEDE İMAR İÇİN SANDIK KURULACAK 

Manisa FK'da Adanaspor mesaisi başladı Manisa FK'da Adanaspor mesaisi başladı

Başkan Zeyrek, imar planı çalışmalarındaki son durumu açıkladı. Başkan Zeyrek, geçmiş dönemde revize edilerek mahkemeye sunulan imar planının Şubat ayında belli olacağını belirtti. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesi halinde B planlarının olduğunu ifade eden Zeyrek, merkezde 14 mahalleyi kapsayan imar için kat sayısını vatandaşa sorarak hayata geçireceklerini söyledi. Cengiz Ergün döneminde yapılan ve iptal edilen daha sonra revize edilerek mahkemeye sunulan imar planın Şubat ayında karara bağlanacağını belirtti. İmar planının Manisa için en önemli konu olduğuna değinen Başkan Zeyrek, imar planının mahkeme tarafından iptali durumda hazırlıklarının yapıldığını vatandaşların katılımıyla kat sayısının belirleneceği bir plan hazırladıklarını söyledi. 14 mahalleyi kapsayan yeni imar planı ile ilgili muhtarlarla bir araya gelerek çalışma yürüttüklerini belirten Zeyrek, imarı kendi belediye başkanlığı döneminde hayata geçireceğini dile getirdi. Zeyrek, “İmar planını bu şekilde çözeceğiz. İmar planının üstesinden geleceğiz. Boş durmadan mahalleleri geçerek imar planımız anlatacağız. Önümüzdeki yaza kalmadan imar planının başlayacağını düşünüyoruz. Şehirlerin ölçekli büyümesini düşünüyorum. Bu sanayi yapıları ile birlikte artık Manisa ölçeği tamamlanacak” dedi.   

F1

HALK MANDIRA VE KENT LOKANTASI SAYISI ARTACAK 

Zeyrek, “Halk mandıra ile ilgili şu anda Akhisar'daki çalışmalar bitmek üzere. Dükkan maalesef artık kiralayamıyoruz. Yani bizden önceki yönetimlere gösterilen esneklikler maalesef bizlere gösterilmiyor. Bu hafta Muradiye'deki Halk Mandıra'mızı açıyoruz. Muradiye'de bir tane Kent Lokantası için yer bulduk ama dediğim gibi yerin sahibi illaki biz olmamız gibi bir ön şart var. Salihli'de Salihli Belediyesi'nden bir yer bulduk şu anda tefricat alımları yapıldı. Oraya da Kent Lokantası ve Halk Mandıra'ya geçiyoruz. Soma'da maalesef ne Büyükşehir Belediyesi'nin ne de Soma Belediyesi'nin Kent Lokantası'na uygun bir alanını bulamadım. Bu yüzden dolayı Soma'da hâlâ faaliyet gösteremedik. Ama bizden öncekilere gösterilen esneklik bizlere de gösterebilseydi bizim kiralama hakkımız olup bunları kiralayabilseydik ben sözümde dururdum ve Kent Lokantası'nı alıp mandırayı şu anda hayata geçirebilirim ama buna yönelik de çalışmalar devam ediyor. Muradiye bir ay içerisinde Halk Mandıra ve Kent Lokantası’nda açılacak. Laleli'de eski çarşı dükkanlarımız var onları Kent Lokantası ve Halk Mandıra'ya çeviriyoruz. Manisa Seyahat konusunda Manisa Seyahat yetkilerini çağırdım görüştüm. Ona da şunu söyledim Manisa Seyahat buradan 38 kilometre yol taşıyor. İzmir'e 125 TL aynı hattı Gölmarmara'dan Salihli'ye 39 kilometre 80 TL. Dedim ki ya biz bunu 80 liraya çekelim fiyatı ya da biz hat koyacağız. İstediğimiz fiyata taşıyacağız. Ondan sonra kendileri de şunu söyledi biz eğer bu zamanda evet bunu yapalım böyle protokolü tamam sizin sözünüzü kırmayalım ama ocak ayında işte bu ay zamlar geliyor zam geldikten sonra yaptığımız indirim hiçbir anlamı kalmayacak şekilde konuştuk. Bugün sabah da Manisa Seyahat bununla ilgili ulaşım dairede toplantı yaptık. Onların tabi şu an 150 lira. Vatandaşımıza ne kadar dokunursak bunun Manisa Seyahat'in yani Manisa İzmir arası taşımacılığı ne kadar bir sorun olduğunu biliyorum her gün gidip gelenler neler yaşadıklarını biliyorum. Ben ben bunu görmezden asla ve asla gelemem. Sadece bu yıl yılbaşı zamlar belli olsun diye şu anda konuşulmuyor ama zamlar belli olduktan sonra Manisa Seyahat'in önünde iki tane alternatif olacak ve 150 liradan 100 liraya düşürecekler ya da ben otobüse koyacağım" diye konuştu.

F2